Documentaires zijn meestal een hit-or-miss categorie, zeker op de diverse streaming-platformen. De documentaire Wild Wild Country (Trailer) is daarom een verfrissende nieuwkomer op Netflix. Het heeft alle elementen om de kijker zes afleveringen lang vast te houden. Een spiritueel leider die zich enkel verplaatst in één van zijn tientallen Rolls Royce’s, volgelingen met welhaast onbegrensde loyaliteit, schimmige geldstromen, een Ranch in Oregon (V.S.), politieke schermutselingen, en criminele activiteiten.

 

Wanneer de inwoners van Antilope worden geconfronteerd met een spiritueel leider die zich laat verplaatsen in Rolls Royce’s ontvouwt zich een juridisch en politiek conflict

 

Het is 1981 als de Big Muddy Ranch in Oregon wordt gekocht door de Rajnees-gemeenschap. De Bhagwan Shree Rajneesh, hun spiritueel leider, kan zijn activiteiten niet uitbreiden in India en geeft zijn persoonlijk assistent de opdracht om in de V.S. land te vinden om een eigen gemeenschap, de Rajneeshpuram, te stichten. Wanneer de inwoners van het slaapstadje Antilope geconfronteerd worden met de nieuwe buren die karakteristiek oranje kleding dragen en een spiritueel leider die zich laat verplaatsen in Rolls Royce’s ontvouwt zich een juridisch en politiek conflict dat de kern van de documentaire vormt.

Ma Anand Sheela zoals ze graag in de media kwam

De persoonlijk assistent van de Bhagwan, Ma Anand Sheela, is de protagonist in het verhaal. Met haar felle en meedogenloze optredens in de media zette ze de situatie veelal op scherp. Het interessante van de documentaire is dat beelden van de ontwikkelingen toendertijd worden aangevuld met commentaar van enkele hoofdrolspelers waaronder Ma Anand Sheela. Het verhaal wordt van twee kanten belicht waarbij loyaliteit, schuld en manipulatie door Ma Anand Sheela zonder schroom wordt toegelicht. Haar openheid en sterke karakter geeft de kijker een complex personage dat niet gemakkelijk te plaatsen is.

 

De documentaire geeft een uniek beeld in hoe spirituele gemeenschappen werken en de duistere kanten die aan deze gemeenschappen kunnen kleven

 

Juist deze terugblikken van Ma Anand Sheela, gesprekken met andere hoofdrolspelers en de opbouw van het verhaal in de documentaire maakt het een aanrader. Zes delen van vijftig minuten geven een uniek beeld in hoe spirituele gemeenschappen werken en de duistere kanten die aan deze gemeenschappen kunnen kleven. Wild Wild Country is beschikbaar op Netflix.

 

Bron afbeeldingen: Wikimedia commons

 

In gedenken aan Lodewijk Brunt (1942-2020) schrift Richard Staring over zijn persoonlijke herinneringen aan hem.
After a period of absence, we are happy to announce that the Rotterdam Criminology blog is back online! Unfortunately, our very own blog fell victim to a phenomenon frequently discussed on this website: cybercrime. Thankfully, we’ve managed to restore the blog in good order, and we can return to providing you with new and interesting content.
The heist of the century. Thinking of a diamond or bank robbery? Art theft? Something à la Money Heist, Ocean’s Eleven or The Killing? Its less glamorous but more harmful than that: the Cum-Ex Files. In this blog post, Anna Merz shortly discusses how the intermingling of state and corporate actors—law enforcement authorities, politicians and financial institutions—has contributed to the (so far) rather lenient response to the scandal, and the preservation of the status quo.