December is de maand van de (eindejaars)lijstjes. Vorig jaar presenteerde de sectie Criminologie een uitgebreide lijst met leestips voor de kerstperiode. Dit jaar geen ‘must reads’, maar ‘must sees’: welke film, serie of documentaire raden de Rotterdamse criminologen aan? Hierbij onze 12 kijktips om criminologisch verantwoord te bingen tijdens de kerstvakantie.
Jagten (2012)
Spannende en aangrijpende film over hoe een onschuldige leugen een leven op zijn kop zet (Irma Cleven, Junior Researcher)
Icarus (2017)
Met de Olympische Winterspelen in het vooruitzicht zou iedereen deze documentaire over het Russische dopingschandaal moeten zien. Op Netflix! (Karin van Wingerde, Universitair Docent)
Making A Murderer (2015)
‘Making a murderer’ is an American documentary series filmed over a 10-year period exploring the troubled legal vicissitudes of Steven Avery, a man wrongfully convicted of a crime and now accused of another. The ten episodes offer the audience a haunting yet vivid portray of the criminal justice system, uncloaking its limitations, paradoxes and conflicting objectives. This series is also on Netflix! (Eleonora Di Molfetta, PhD Candidate)
Alicia (2017)
De documentaire is een hartverscheurend portret van Alicia, een meisje dat op vijfjarige leeftijd terecht komt in een kindertehuis en in afwachting is van plaatsing bij een nieuw gezin. In de documentaire wordt Alicia drie jaar lang gevolgd, waardoor hoop, onmacht en het effect van een gebrek aan perspectief op bijzondere wijze in beeld worden gebracht. De gehele documentaire draait om de vraag of Alicia door haar situatie zal ontsporen (Lotte Servaas, Student-assistent)
La Haine (1995)
Shot in a French banlieue, La Haine depicts police violence, exclusion and youth marginality in disadvantaged neighborhoods through the eyes of three young men growing up in the suburb of Paris. An insightful movie into street culture (Léa Massé, PhD Candidate)
The Blacklist (2013)
Verschillende afleveringen besteden immers aandacht aan minder voor de hand liggende feiten zoals state crime. Ook de vervlochtenheid van bovenwereld en onderwereld wordt er goed in beeld gebracht, zij het wel met enig oog voor sensatie en met een vleugje romantiek eromheen om het allemaal wat verteerbaarder te maken. Binge worthy (on Netflix) I would say! (Lieselot Bisschop, Universitair Docent)
Human Flow (2017)
Een indrukwekkende documentaire waarin Ai Weiwei met behulp van mooie beelden vanuit de lucht en op de grond laat zien waarom mensen huis en haard achterlaten. Weiwei biedt je zo inzicht in de verschillende aanleidingen voor de hedendaagse ‘vluchtelingenproblematiek’. Realiseer je tijdens het kijken echter wel dat dit geen menselijke crisis betreft, maar dat dit de gevolgen zijn van politieke keuzes die over de gehele wereld worden gemaakt. Zie ook mijn recente blog op CrimEUR over deze documentaire (Mieke Kox, PhD Candidate)
Straw Dogs (1971)
Een klassieker van Sam Peckinpah in het zogenoemde rape-revenge-genre uit 1971. Controversieel en ongemakkelijk, toen en nu (Simkin, 2011). Gegarandeerde discussie over (seksueel) geweld, daders, gender representatie en eigenrichting (Gabry Vanderveen, Universitair Docent)
13 Reasons Why (2017)
Een toegankelijke serie over een zwaar onderwerp, namelijk de zelfdoding van een scholier, die doet nadenken over de mogelijke rol en verantwoordelijkheid van de (mensen in de) omgeving. Beschikbaar op Netflix (Lisa van Reemst, PhD Candidate)
Time: The Kalief Browder Story (2017)
Wat is het lot van een zwarte jongeman ‘on probation’ uit The Bronx die wordt verdacht van het stelen van een rugzak? Een aangrijpend verhaal over de moedige Kalief Browder en de impact van zijn ervaringen in de beruchte Rikers Island gevangenis en Kafkaëske juridische procedures op zijn psychische gesteldheid (Robby Roks, Universitair Docent)
Vox Borders (2017)
Vox Borders is een zesdelige YouTube-serie over grenzen en grensgebieden. Journalist Johnny Harris reist naar de grenzen van Europa, Rusland, Mexico, Noord-Korea, Haïti, en Nepal om te zien hoe de deze grenzen het leven van mensen beïnvloedt. Armoede, immigratie, ongelijkheid, globalisering, het zit allemaal in deze serie, een absolute kijktip voor kerst (Gerald Hopster, PhD Candidate)
Teun van Ruitenburg (PhD Candidate) beveelt de internetserie over leider van No Surrender MC ‘Captain Henk’ (2017) van harte aan. Niet genoemd, maar wel het vermelden waard zijn daarnaast nog de series Billions (2016), The People vs. O.J. Simpson (2016), The Night Off (2016), The Deuce (2017) en Mindhunter (2017, op Netflix). Aanvullende suggesties zijn van harte welkom in de comments.
Namens CrimEUR wensen wij u veel kijkplezier, fijne feestdagen en een goed 2018!