Editorial Team 

Gevraagd welk boek iedereen die geïnteresseerd is in criminaliteit en strafrechtspleging eens zou moeten lezen, kwamen onze collega’s met een gevarieerde lijst. Een mooie mix van wetenschappelijke boeken en romans, klassiekers en recente uitgaven, maar allemaal bieden ze een mooi inkijkje in (verschillende vormen van) deviantie en de – soms verregaande – maatschappelijke reacties daarop. Een mooie lijst dus van 16 boeken om deze kerstvakantie uit te kiezen. Wij horen graag welk boek jouw favoriet is!

Clarissa Meerts (PhD candidate)Little Dorrit – Charles Dickens (1855-1857)

Eigenlijk is elke Dickens-roman relevant, maar deze speelt zich af in een gevangenis voor schuldenaren. Zoals in elke Dickens roman wordt er veel aandacht besteed aan sociale klasse en armoede, maar daarnaast is er een centrale rol voor een mooie Ponzi-fraude. Dat moet iedereen in deze tijd van financiële schandalen wel aanspreken!

Gabry Vanderveen (Universitair docent): 

Gabry kon, als verzamelaar van graphic novels, moeilijk kiezen, daarom twee suggesties die beide in het Nederlands zijn uitgegeven bij Scratchbooks

1) My Friend Dahmer – Derf Backderf (2012)

Het boek gaat over de schooltijd van de schrijver en zijn klasgenoot Jeffrey Dahmer die later een aantal moorden pleegde. Recensies zijn lovend en terecht.

2) In the pines – Erik Kriek (2016)

“In the pines, in the pines, where the sun never shines, and we shiver when the cold wind blows” kent de lezer van CrimEur ongetwijfeld van de vele covers (o.a. Dolly Parton, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Nirvana, Loretta Lynn). “In the pines” is niet alleen een lied, maar ook de titel van een prachtig boek van Erik Kriek met beeldverhalen geïnspireerd op murder ballads. CD met de liedjes zit erbij!

Abdessamad Bouabid (PhD candidate): Stigma. Notes on the Management of Spoiled Identity – Erving Goffman (1963)

Iedereen is anders, alleen sommigen meer dan anderen. Goffman beschrijft op een leesbare en empathie-wekkende wijze hoe het voelt om ‘anders’ te zijn dan ‘de rest’. Essentieel dus in deze tijd van alsmaar toenemende stigmatisering.

Richard Staring (Bijzonder Hoogleraar Mobiliteit, Toezicht en Criminaliteit): De Indiaan in ons bewustzijn. De ontmoeting van de Oude met de Nieuwe Wereld – Ton Lemaire (1986)

Volgens Hans Achterhuis gaat “De Indiaan in ons bewustzijn” meer over Karl Marx dan over Karl May. Het is mijn eerste kennismaking als student antropologie met kritische wetenschap en met Lemaire die onze visie op ‘de Ander’ analyseert en daarbij vanzelfsprekendheden problematiseert, etnocentrisme bekritiseert en perspectieven omdraait.

Gerald Hopster (PhD candidate): A Burglar’s guide to the city – Geoff Manaugh (2016)

Dit boek verkent hoe criminelen architectuur gebruiken bij berovingen, inbraken, diefstallen etc. Een intrigerende hoofdstuktitel is ‘Crime is just another way to use the city’. Dit moet onze lezers wel aanspreken!

Marlies Bakker (Tutor): Kroniek van een executie – David Dow (2010)

Een strafrechtadvocaat die ter dood veroordeelden bijstaat. Het boek geeft inzicht in de harde realiteit van het (niet altijd eerlijke) Amerikaanse rechtssysteem, het leven van ter dood veroordeelden en het zware werk om deze mensen als advocaat bij te staan.

Henk van de Bunt (Hoogleraar Criminologie): States of Denial: Knowing about Atrocities and Suffering – Stanley Cohen (2001).

Hoe komt het dat sommige schandalen zo lang verborgen blijven? En dat mensen soms wegkijken bij ongemakkelijke waarheden? In dit boek laat Stanley Cohen zien hoe sterk de krachten van denial kunnen zijn en waar ze toe kunnen leiden.

Wytske van der Wagen (Wetenschappelijk docent): Future Crimes: Inside the digital underground and the battle for our connected world – Marc Goodman (2015)

Dit boek is een echte aanrader voor wie geïnteresseerd is in technologische ontwikkelingen en innovaties op het gebied van criminaliteit. De auteur biedt niet alleen een unieke inkijk in de huidige digitale onderwereld, maar blikt ook voorruit op wat ons mogelijk in de toekomst allemaal te wachten staat.

Nicole Haas (Universitair docent): “Je hebt wel iets te verbergen” – Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis (2016)

“Privacy niet belangrijk vinden omdat je niets te verbergen hebt, is hetzelfde als niet geven om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt.”  – Edward Snowden

Lea Masse (PhD Candidate): In search of respect: selling crack in El Barrio – Philippe Bourgeois (1995/2003)

This study offers a brutal and honest account of crack trafficking in an American ghetto.

Eleonora di Molfetta (PhD Candidate): The Suffering of the Immigrant – Abdelmalek Sayad (2004)

Published after the death of the Algerian scholar, this book sheds light on the experience of Algerian immigrants in France and on the suffering involved in living in a foreign country.

Lisa van Reemst (PhD Candidate): Ontsporing – Diederik Stapel (2012)

Misschien ‘narcistisch’, maar het boek geeft wel een inkijkje in een casus wetenschapsfraude en iets om over na te denken, zoals wat de wetenschapscultuur bijdraagt aan fraude en wat we ertegen kunnen doen.

Jimmy Maan (Tutor)I am legend – Richard Matheson (1954)

Een kort verhaal over het klassieke gevecht tussen goed en kwaad.

Robby Roks (Universitair docent): Judas. Een familiekroniek – Astrid Holleeder (2016)

Een indringend verhaal over de familie Holleeder door Astrid Holleeder, de jongste zus van ‘s lands bekende misdadiger en lange tijd werkzaam als (strafrecht)advocaat.

Karin van Wingerde (Universitair docent): De Cirkel – Dave Eggers (2013)

Waarom niet alles maar transparant zou moeten zijn.

 

CrimEUR wenst u veel leesplezier, fijne feestdagen en een goed 2017 toe!

In deze blog wordt beschreven waarom kwalitatief onderzoek nodig is naar de ervaring van slachtoffers van ex-partnergeweld van leven met de continue dreiging van toekomstig contact met de ex-partner en hoe strafrechtelijke verboden kunnen bijdragen aan het verbeteren van veiligheidsgevoelens en kwaliteit van leven in bredere zin.
Kritische berichten over de coronamaatregelen in groepschats of via andere media zijn geen zeldenheid. Met het gevolg van polarisatie in onze samenleving. In deze bijdrage laat Fiore Geelhoed zien hoe er ondanks polarisatie tussen groepen ook interessante parallellen zichtbaar worden. Parallellen die de huidige discussie minder ‘uniek’ maken dan de betrokkenen lijken te geloven.
In deze derde studentenblog van Jip van Gurp in het kader van het vak ‘Stedelijkheid, cultuur en criminaliteit’ wordt een kritische blik geworpen op Rotterdam als gentrificerende stad en haar invloed op stedelijke transformatieprocessen in relatie tot ruimtelijke concentraties van armoede en uitsluiting en het verlies van identiteit van oorspronkelijke bewoners.