Als consumenten lijken we de zegeningen van de grote technologiebedrijven – bestaande uit Alphabet, Amazon, Facebook, Apple – te verwelkomen zonder echt kritisch te zijn op de schaduwzijde van deze bedrijven. Het besef dat iedere interactie met bijvoorbeeld Google of Facebook wordt betaald met persoonlijke data lijkt amper door te dringen tot de dagelijkse realiteit. Deze bedrijven – met om hen heen ontelbare spin-offs – lijken dat actief aan te moedigen door verslavende interfaces, of design gericht op het trekken en vasthouden van je aandacht. De term ‘FOMO’ – Fear Of Missing Out – is niet voor niets populair geworden in het afgelopen decennium.

 

Met de wereldwijde invloed worden ook andere negatieve effecten van big tech zichtbaar. De recente verkiezingen in de V.S. laten zien dat ook democratie niet aan de invloed van platformen zoals Facebook ontsnapt. Hoe ver de invloed van deze bedrijven reikt en wat de gevaren zijn voor onze samenleving wordt beschreven door journalist Franklin Foer in zijn boek ‘World without mind – the existential threat of big tech’. Franklin Foer gaat in dit boek terug naar de culturele roots van Silicon Valley om te achterhalen waar de cultuur binnen deze bedrijven is ontstaan en op welke manier ze een bedreiging kunnen vormen voor onze samenleving.

 

Het besef dat iedere interactie met Google of Facebook wordt betaald met persoonlijke data lijkt amper door te dringen tot de dagelijkse realiteit

 

Franklin Foer benoemt deze problematiek in zijn boek met sprekende voorbeelden en interessante quotes. Tijdens de promotie van zijn boek heeft hij ook diverse interessante gesprekken gevoerd, zoals hier met Hanna Rosin. Dit gesprek is een aanrader voor iedereen die zich niet bewust is van de invloed van techbedrijven, of die meer wil weten over de visie van Foer.

Foto: Apple Inc. New Headquarters

 

In deze blog wordt beschreven waarom kwalitatief onderzoek nodig is naar de ervaring van slachtoffers van ex-partnergeweld van leven met de continue dreiging van toekomstig contact met de ex-partner en hoe strafrechtelijke verboden kunnen bijdragen aan het verbeteren van veiligheidsgevoelens en kwaliteit van leven in bredere zin.
Kritische berichten over de coronamaatregelen in groepschats of via andere media zijn geen zeldenheid. Met het gevolg van polarisatie in onze samenleving. In deze bijdrage laat Fiore Geelhoed zien hoe er ondanks polarisatie tussen groepen ook interessante parallellen zichtbaar worden. Parallellen die de huidige discussie minder ‘uniek’ maken dan de betrokkenen lijken te geloven.
In deze derde studentenblog van Jip van Gurp in het kader van het vak ‘Stedelijkheid, cultuur en criminaliteit’ wordt een kritische blik geworpen op Rotterdam als gentrificerende stad en haar invloed op stedelijke transformatieprocessen in relatie tot ruimtelijke concentraties van armoede en uitsluiting en het verlies van identiteit van oorspronkelijke bewoners.