Als consumenten lijken we de zegeningen van de grote technologiebedrijven – bestaande uit Alphabet, Amazon, Facebook, Apple – te verwelkomen zonder echt kritisch te zijn op de schaduwzijde van deze bedrijven. Het besef dat iedere interactie met bijvoorbeeld Google of Facebook wordt betaald met persoonlijke data lijkt amper door te dringen tot de dagelijkse realiteit. Deze bedrijven – met om hen heen ontelbare spin-offs – lijken dat actief aan te moedigen door verslavende interfaces, of design gericht op het trekken en vasthouden van je aandacht. De term ‘FOMO’ – Fear Of Missing Out – is niet voor niets populair geworden in het afgelopen decennium.
Met de wereldwijde invloed worden ook andere negatieve effecten van big tech zichtbaar. De recente verkiezingen in de V.S. laten zien dat ook democratie niet aan de invloed van platformen zoals Facebook ontsnapt. Hoe ver de invloed van deze bedrijven reikt en wat de gevaren zijn voor onze samenleving wordt beschreven door journalist Franklin Foer in zijn boek ‘World without mind – the existential threat of big tech’. Franklin Foer gaat in dit boek terug naar de culturele roots van Silicon Valley om te achterhalen waar de cultuur binnen deze bedrijven is ontstaan en op welke manier ze een bedreiging kunnen vormen voor onze samenleving.
Het besef dat iedere interactie met Google of Facebook wordt betaald met persoonlijke data lijkt amper door te dringen tot de dagelijkse realiteit
Franklin Foer benoemt deze problematiek in zijn boek met sprekende voorbeelden en interessante quotes. Tijdens de promotie van zijn boek heeft hij ook diverse interessante gesprekken gevoerd, zoals hier met Hanna Rosin. Dit gesprek is een aanrader voor iedereen die zich niet bewust is van de invloed van techbedrijven, of die meer wil weten over de visie van Foer.
Foto: Apple Inc. New Headquarters