Naast de verplichte schrijfopdrachten die onderdeel uitmaken van de opleiding Criminologie, levert een aantal studenten ook regelmatig een bijdrage aan het digitale CIA magazine. Periodiek zullen wij op CrimEUR berichten over deze boeiende stukken van onze studenten.

 

Making a Murderer – Sanne Paras

In 2015 verraste Netflix menigeen met tien meeslepende afleveringen van de serie ‘Making a Murderer´. Mocht seizoen 1 je nog niet heeft overtuigd dat Steven Avery en zijn neefje onschuldig zijn, dan brengt seizoen 2 daar snel verandering in. Meer over het tweede seizoen van Making a Murderer lees je hier.

 

De echte Hannibal Lecter – Jill Stigter

Issei Sagawa is een man die niet veel mensen zullen kennen. In 1981 werd Sagawa in Parijs betrapt op het dumpen van het lijk van de Nederlandse studente Renée Hartevelt. Bij een inspectie werden in plastic gewikkelde lichaamsdelen van de studente aangetroffen en bleek bovendien dat diverse delen van haar lichaam tot op het bot gefileerd waren. Sagawa bekende na zijn arrestatie dat hij dit had gedaan met het doel het vlees te eten. Hier lees je meer over deze echte Hannibal Lecter.

 

Verkrachting volgens het boekje – Julie Le Sage

Verkrachting: een misdaad die door veel mensen verafschuwd wordt, maar waar lang niet altijd aangifte van wordt gedaan. Tegenwoordig worden verkrachtingen steeds vaker gemeld bij de politie. Deze ontwikkeling kent echter ook een keerzijde. Wetenschappers gaan er namelijk van uit dat een op de twintig aangiften van verkrachting vals is. Hoe kan een aangifte van verkrachting op waarheid worden getoetst? Meer over een checklist die het onderscheid zou kunnen maken tussen echte en valse aangiftes van verkrachting lees je hier.

In deze blog wordt beschreven waarom kwalitatief onderzoek nodig is naar de ervaring van slachtoffers van ex-partnergeweld van leven met de continue dreiging van toekomstig contact met de ex-partner en hoe strafrechtelijke verboden kunnen bijdragen aan het verbeteren van veiligheidsgevoelens en kwaliteit van leven in bredere zin.
Kritische berichten over de coronamaatregelen in groepschats of via andere media zijn geen zeldenheid. Met het gevolg van polarisatie in onze samenleving. In deze bijdrage laat Fiore Geelhoed zien hoe er ondanks polarisatie tussen groepen ook interessante parallellen zichtbaar worden. Parallellen die de huidige discussie minder ‘uniek’ maken dan de betrokkenen lijken te geloven.
In deze derde studentenblog van Jip van Gurp in het kader van het vak ‘Stedelijkheid, cultuur en criminaliteit’ wordt een kritische blik geworpen op Rotterdam als gentrificerende stad en haar invloed op stedelijke transformatieprocessen in relatie tot ruimtelijke concentraties van armoede en uitsluiting en het verlies van identiteit van oorspronkelijke bewoners.